Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τι λένε τα ευαγγέλια για τις μυροφόρες


α΄) Στο Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, κη΄1-10, τα ξημερώματα (επιφωσκούση..) της πρώτης μέρας της εβδομάδας ήλθε η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία να δουν τον τάφο. Τότε έγινε σεισμός μεγάλος, κατέβηκε άγγελος από τον ουρανό και αφού κύλισε το λίθο του μνημείου, καθόταν πάνω σ' αυτόν, ενώ οι φρουροί έγιναν σαν νεκροί από το φόβο τους. Ο άγγελος είπε στις γυναίκες: -Εσείς μη φοβάστε. Γνωρίζω ότι ζητάτε τον Ιησού τον σταυρωμένο. Αναστήθηκε, όπως είπε. Ελάτε να δείτε τον τόπο όπου κειτόταν. Πηγαίνετε γρήγορα  να πείτε στους μαθητές του ότι αναστήθηκε και θα σας προϋπαντήσει  στη Γαλιλαία. Αυτές βγήκαν από το μνημείο και έτρεξαν να το πουν στους μαθητές. Στο δρόμο, τους εμφανίστηκε ο Ιησούς και τους είπε: -Χαίρετε! Αυτές κράτησαν τα πόδια του και τον προσκύνησαν κι αυτός είπε να πουν στους μαθητές ότι θα τους εμφανιστεί στη Γαλιλαία.



β΄) Στο Κατά Μάρκον, ιστ΄, 1-8, πήγαν στον τάφο «λίαν πρωί, … ανατείλαντος του ηλίου», η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη και είδαν ότι είχε παραμεριστεί ο λίθος. Μπήκαν μέσα και είδαν έναν λευκοντυμένο νέο καθισμένο προς τα δεξιά. Αυτός τους είπε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε και τις έστειλε να το πούν στους μαθητές και στον Πέτρο και να τους ανακοινώσουν ότι θα τους προϋπαντήσει στη Γαλιλαία, όπου θα τον δουν, καθώς ο ίδιος είπε. Αυτές έφυγαν και δεν είπαν σε κανέναν τίποτα, από τον φόβο τους. Παρακάτω (9-14) ο ευαγγελιστής γράφει  ότι ο Ιησούς αναστήθηκε το πρωί της πρώτης μέρας της εβδομάδας και φάνηκε πρώτα στην Μαρία τη Μαγδαληνή από την οποία είχε βγάλει 7 δαιμόνια. Εκείνη το είπε στους άλλους, αλλά δεν την πίστεψαν. Πίστεψαν μόνο, όταν φανερώθηκε και στους 11 μαζί και τους έστειλε να κηρύξουν παντού το ευαγγέλιο.



γ΄)Στο Κατά Λουκάν, κδ΄, οι μυροφόρες είναι πολλές γυναίκες, που ακολούθησαν τον Ιησού από τη Γαλιλαία, με κυριότερες τη Μαρία τη Μαγδαληνή, την Ιωάννα και τη Μαρία του Ιακώβου (κγ΄55-56, κδ΄10). Αυτές πήγαν στο μνημείο «όρθρου βαθέος» (βαθειά χαράματα), βρήκαν το λίθο του μνήματος παραμερισμένο, μπήκαν μέσα, το σώμα έλειπε και ενώ απορούσαν, εμφανίστηκαν δύο άντρες με αστραφτερές στολές, που είπαν: Τι ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς. Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε. Θυμηθείτε που σας έλεγε στην Γαλιλαία, ότι θα αναστηθεί την τρίτη μέρα… Οι γυναίκες είπαν στους μαθητές αυτά που είδαν και άκουσαν, αλλά εκείνοι δεν πίστεψαν. Ο Πέτρος πήγε στον τάφο, έσκυψε από τη θύρα και είδε τους νεκρικούς επιδέσμους χωρίς το σώμα. Μετά γύρισε απορημένος στο κατάλυμά του.



δ΄)Στο Κατά Ιωάννην, κ΄, το πρωί της πρώτης μέρας της εβδομάδας, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στο μνημείο και είδε τον λίθο της θύρας βγαλμένο. Πήγε στον Πέτρο και τον άλλο μαθητή που αγαπούσε ο Ιησούς και τους είπε ότι πήραν τον κύριο από τον τάφο και δεν ξέρουμε πού τον έβαλαν. Έτρεξαν οι δύο κι έφτασε πρώτος ο άλλος μαθητής κι έσκυψε και είδε τους νεκρικούς επιδέσμους. Ο Πέτρος μπήκε μέσα, είδε  τους επιδέσμους και χωριστά από αυτούς διπλωμένο το κάλυμμα της κεφαλής. Μπήκε μέσα κι ο άλλος και είδε και πίστεψε. Μετά έφυγαν. Όμως η Μαγδαληνή στεκόταν έξω από το μνημείο και είδε μέσα δύο λευκοντυμένους αγγέλους καθισμένους έναν προς το κεφάλι και έναν προς τα πόδια, εκεί όπου ήταν το σώμα του Ιησού. Αυτοί της είπαν: -Γιατί κλαις; Απάντησε: -Γιατί πήραν τον κύριό μου και δεν ξέρω πού τον έβαλαν. Συγχρόνως στράφηκε πίσω και είδε τον Ιησού. Τον πέρασε για κηπουρό και του ζήτησε να της πει πού μετέφερε το σώμα. Ο Ιησούς της είπε:-Μαρία! Κι αυτή τον αναγνώρισε. Αλλά δεν την άφησε να τον αγγίξει, γιατί δεν είχε ακόμη ανεβεί στον πατέρα του. Την έστειλε μόνο να πει στους μαθητές ότι ανεβαίνει στον πατέρα θεό κι η Μαγδαληνή υπάκουσε.



Από τη σύγκριση των 4 διηγήσεων προκύπτουν  οι εξής κυριότερες διαφορές. Στις γ΄ και δ΄  ήταν ακόμη σκοτάδι, όταν οι μυροφόρες πήγαν στο μνημείο.  Στην α΄ μόλις είχε αρχίσει να φέγγει, ενώ στη γ΄ είχε ανατείλει ο ήλιος. Οι γυναίκες στην α΄ ήταν 2, στη β΄ 3, στη γ΄  πολλές, στη δ΄μία. Ο σεισμός και η αφαίρεση του λίθου από τη θύρα έγινε μπροστά στις μυροφόρες στην α΄διήγηση («και ιδού, σεισμός εγένετο…»). Οι άγγελοι ήταν στην α΄και β΄ένας, στη γ΄και δ΄ 2. Η συνάντηση του Ιησού με τη Μαγδαληνή υπάρχει μόνο στη δ΄. Στην α΄ ο Ιησούς εμφανίστηκε στις 2 Μυροφόρες κι αυτές του κράτησαν τα πόδια και τον προσκύνησαν, ενώ στη δ΄ ο Ιησούς απαγορεύει στη Μαγδαληνή να τον αγγίξει. Στη γ΄ μόνο ο Πέτρος πήγε να δει τον άδειο τάφο, ενώ στη δ΄ συνοδεύεται από τον Ιωάννη. Η παραγγελία για συνάντηση με τον  Ιησού στη Γαλιλαία υπάρχει μόνο στην α΄ και β΄ διήγηση…  Ένας προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να διακρίνει και άλλες διαφορές, ωστόσο αυτές αρκούν για να δείξουν κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες των ευαγγελίων. Οι ιεροκήρυκες αναμειγνύουν τις 4 διηγήσεις των κανονικών ευαγγελίων, τις ερμηνεύουν (=διορθώνουν), ώστε να μην αντιφάσκουν και προσθέτουν πληροφορίες από τα αντικανονικά ευαγγέλια και την ιερά παράδοση, για να εξηγήσουν τα προβληματικά σημεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα