Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ


Η κατασκευή προφητειών για το Χριστό δεν περιορίστηκε στο υλικό της Βίβλου, αλλά επεκτάθηκε σε κείμενα διάσημων Ελλήνων σοφών και ποιητών. Ένα από αυτά ήταν ο «Προμηθέας Δεσμώτης1» του Αισχύλου, που γράφτηκε μεταξύ 450-460 π.Χ. και διεκτραγωδεί την τιμωρία του φιλάνθρωπου θεού Προμηθέα, που χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, τις τέχνες και την ελπίδα και τους έσωσε από τον αφανισμό στον οποίο τους είχε καταδικάσει ο Δίας. Ο Αισχύλος παρουσιάζει το Δία σαν καινούριο θεό που συγκρούεται με τους παλαιούς και θέλει να ανατρέψει τους νόμους τους2. Ο πατέρας του, ο Κρόνος, τον έχει καταραστεί, επειδή τον εκθρόνισε και του έκοψε τα γεννητικά όργανα. Η πατρική κατάρα συνεπάγεται τιμωρία που επιβάλλουν οι Ερινύες και η Μοίρα, θεότητες πιο ισχυρές από το Δία. Ο Προμηθέας γνωρίζει με λεπτομέρειες πώς ο Δίας θα τιμωρηθεί και θα εκθρονιστεί. Είναι το μυστικό που του εμπιστεύθηκε η Τιτανίδα μάνα του, η Θέμις και θα το χρησιμοποιήσει για να λυτρωθεί από την τιμωρία που ο Δίας του επέβαλε. Ο «αδίκως πάσχων» θεός «για χάρη των ανθρώπων» (στιχ.1-128, 1090) δεμένος πάνω στον Καύκασο δέχεται την επίσκεψη άλλων θεών. Τα πάθη του θρηνεί  Χορός από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος. Ο Ωκεανός προτείνει να ικετεύσει το Δία να συγχωρήσει τον Προμηθέα. Ο Προμηθέας τον αποτρέπει θυμίζοντάς του τη σκληρότητα του Δία και πως φόρτωσε στον Άτλαντα τον ουρανό και τη γη και πλάκωσε τον Τυφώνα κάτω από την Αίτνα.  Μεταξύ των επισκεπτών είναι η Ιώ, παρθένα κόρη του Ίναχου, βασιλιά του Άργους που ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα, για  να την πλησιάσει ερωτικά χωρίς να τον αντιληφθεί η Ήρα. Η Ήρα το κατάλαβε και καταδίκασε την Ιώ να περιπλανάται βασανιζόμενη από το κεντρί του οίστρου (μύγα των βοδιών). Ο Προμηθέας αποκάλυψε στην Ιώ πως η περιπλάνησή της θα τελειώσει στην Αίγυπτο, όπου θα έρθει σε επαφή με το Δία και θα γεννήσει τον Έπαφο, που θα βασιλέψει εκεί. Πέντε γενιές μετά από αυτόν θα γεννηθούν οι 50 κόρες του Δαναού που για να μην κάνουν αιμομικτικό γάμο θα καταφύγουν στο Άργος κυνηγημένες από τα ξαδέλφια τους, 50 γιους του Αιγύπτου, τους οποίους οι Δαναΐδες θα σκοτώσουν, εκτός από έναν, από τον οποίο θα προέλθει ο 13ος απόγονος της Ιούς (ο Ηρακλής), που θα λυτρώσει τον Προμηθέα από το μαρτύριό του. Στην τραγωδία αυτή οι χριστιανοί πατέρες θεώρησαν ως προφητείες τους  παρακάτω στίχους 755-774:
Πρ.: -Τέλος δεν βλέπω στα βάσανά μου, πριν πέσει ο Δίας από το θρόνο
Ιώ:  -Από ποιον θα χάσει τα σκήπτρα; (…)
Πρ.:-Θα κάνει γάμο, για τον οποίο θα μετανιώσει. (…)
Ιώ: -Και θα εκθρονισθεί από γυναίκα;
Πρ.:-Από παιδί που θα του γεννήσει, πιο δυνατό από αυτόν.
Ιώ:-Δεν μπορεί ν’ αποφύγει τη μοίρα του;
Πρ.:-Όχι, εκτός αν εγώ λυθώ από τα δεσμά μου.
Ιώ: -Ποιος θα σε λύσει χωρίς να θέλει ο Δίας;
Πρ.:-Κάποιος από τους δικούς σου απογόνους
Ιώ: -Πώς είπες; Δικό μου παιδί;
Πρ.: -Μετά από 13 γενιές σου3.
              907-940: 
Πρ.:- …ο Δίας θα γίνει ακόμα πιο ταπεινός, γιατί ετοιμάζεται
να κάνει γάμο που θα τον ρίξει από το θρόνο του (…).
Τα πύρινα αστροπελέκια του δεν θα τον γλιτώσουν
από το πέσιμο στην καταφρόνια,
γιατί ετοιμάζει ο ίδιος του εαυτού του αντίπαλο απολέμητο, τέρας αντρείας,
που από τον κεραυνό καλλίτερη φλόγα θα βρει
κι από τη βροντή ισχυρότερο κτύπο
και θα κάνει στάχτη την τρίαινα του Ποσειδώνα. (…)
Χορός: -Ελπίζεις ότι κάποιος θα εκθρονίσει το Δία;
Πρ.: -Θα πάθει και χειρότερα (….)
Τον Δία πιο λίγο κι από το μηδέν λογαριάζω (…..)
γιατί δεν θα είναι για πάντα αρχηγός των θεών.
Στους στίχους 955-959 ο Προμηθέας λέει στον Ερμή, που τον έστειλε ο Δίας για να του αποσπάσει το μυστικό, ότι είδε δυο θεούς να εκθρονίζονται (τον Ουρανό και τον Κρόνο) και ο 3ος θα είναι ο Δίας, που θα πέσει  αίσχιστα και τάχιστα και ότι θα δοθεί τέλος στο μαρτύριο του Προμηθέα, όταν κάποιος θεός θελήσει να φορτωθεί τα βάσανά του και να κατεβεί στα αφώτιστα βάθη του Άδη, τα Τάρταρα
Η προφητεία εκπληρώθηκε στο πρόσωπο του ημίθεου Ηρακλή που κατέβηκε στον Άδη και αναστήθηκε. Αυτός ελευθέρωσε τον Προμηθέα  και σκότωσε τον αετό που έτρωγε το συκώτι του κι ο Προμηθέας σε αντάλλαγμα του αποκάλυψε πού θα βρει τα μήλα των Εσπερίδων. Οι χριστιανοί μετρούν λάθος 13 γενιές από το θάνατο του Αισχύλου (455 π.Χ.) και όχι από τη γενιά της Ιούς, για να υποστηρίξουν ότι ο εκθρονιστής του Δία  είναι ο Ιησούς. Κανένας υπαινιγμός δεν υπάρχει στα λόγια του Προμηθέα που να αφορά τον εβραίο Χριστό, απόγονο του Δαβίδ και όχι της Ιούς και του Δία. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ο Ιησούς φημισμένος τοξότης, ήρωας και τέρας αντρείας. Ούτε ήταν απόγονος της Δαναΐδας Υπερμνήστρας και του άντρα της Λυγκέα, δηλαδή Έλληνας Πελοποννήσιος.
…..
 1 Ο Αισχύλος σ’ αυτό το μόνο σωζόμενο μέρος της τριλογίας: «Προμηθέας πυρφόρος», «Προμηθέας δεσμώτης» και «Προμηθέας λυόμενος»», προετοιμάζει την ευτυχή κατάληξη του τρίτου μέρους, όπου ο  Προμηθέας θα ελευθερωθεί από τον Ηρακλή. Ονομάζει τον Προμηθέα «θεό αντίθεο», επειδή μισεί τους θεούς, που τους βοήθησε να νικήσουν τους Τιτάνες, αλλά φάνηκαν αγνώμονες. Η πλοκή του έργου στρέφεται γύρω από το μυστικό του Προμηθέα, που αφορά τη γέννηση του Ηρακλή, γιου του Δία και της Αλκμήνης (θεού και θνητής).

2Παλαιότερες ελληνικές θεότητες, όπως η Γαία και τα παιδιά της, έδωσαν τη θέση τους στους  θεούς των Δωριέων, καταστροφέων του μυκηναϊκού πολιτισμού και σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκαν με αυτούς,  π.χ. η τοπική θεότητα Αφαία ταυτίστηκε στην Αίγινα με την Αθηνά. Ο ΄Ομηρος και ο Ησίοδος καθιέρωσαν το Ολυμπιακό Δωδεκάθεο, που είχε πρότυπο τη βασιλική οικογένεια των γεωμετρικών χρόνων. Οι μύθοι της Τιτανομαχίας και Γιγαντομαχίας  αποτελούν μνήμες του ανταγωνισμού των παλαιών και νέων θεών, σε συνδυασμό με φυσικές καταστροφές.

3Ο Ηρακλής είναι 13ος απόγονος της γενιάς της Ιούς (Έπαφος- Λιβύη- Βήλος –Αίγυπτος -Δαναός- Λυγκεύς - Άβας - Ακρίσιος -  Δανάη- Περσεύς- Ηλεκτρύων  - Αλκμήνη - Ηρακλής).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα