Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Επώνυμοι και ανώνυμοι μιλούν για τη θρησκεία


* «Δέν πιστεύω σέ καμμιά θρησκεία, ἀκόμη καί τήν χριστιανική ...  Ἡ Θρησκεία εἶναι κάτι τό ἀνθρώπινο ... Ἡ θρησκευτική ἀναζήτηση ἔχει τήν ἴδια ἡλικία μέ τό ἀνθρώπινο γένος. ... Εἶναι πάρα πολύ εὔκολο ἡ θρησκεία ἀπό μία ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ νά μετατραπεῖ σέ ἰδεολογία, σέ ταμπέλα, σέ προσωπικό ἀνέξοδο βόλεμα, σ’ ἕνα κατεστημένο... Γίνεται προμετωπίδα γιά ἄλλους στόχους. Τότε οἱ ἄλλοι γίνονται οἱ ἀντίπαλοι πού πρέπει ἴσως καί νά ἐξαφανιστοῦν. Ἡ βία εἶναι τό ἀποτέλεσμα καί ὁ καρπός αύτῆς τῆς διαστρέβλωσης. ...ἡ μεγαλύτερη ἁμαρτία τῶν χριστιανῶν εἶναι ἡ θρησκειοποίηση τῆς Ἐκκλησίας .... στό ὄνομα τῆς ὑπακοῆς συγκροτοῦμε ὁμάδες ὑποτακτικῶν ὅπου ἡ ὑπακοή εἶναι ὑπερτέρα καί αὐτοῦ τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ καί εὑρισκόμαστε στό κατώφλι νέων δεινῶν αἱρέσεων. Πρόκειται γιά ὁμαδοποιήσεις πού ἐπιτυγχάνονται μέσω μιᾶς βίας καί ἐξουσιαστικῆς διαθέσεως τήν ὁποία βαπτίζουμε ὑπακοή ... Τελικά ἡ θρησκεία καί ἡ βία εἶναι δύο ἐκρηκτικές δυνάμεις πού ὅταν ἑνωθοῦνε μεταξύ τους καί ἐκδηλωθοῦν ἀρνητικά, δημιουργοῦν τρομακτικές καταστάσεις. Τό χειρότερο .. εἶναι ὅταν οἱ δύο δυνάμεις αὐτές κατευθύνονται ἀπό ἐξωγενεῖς δυνάμεις ὅπως εἶναι ἡ πολιτική, ὁ ἐθνοφυλετισμός καθώς καί ποικίλα οἰκονομικά συμφέροντα…» (Ινφογνώμων, 7/5/2015, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, «Μπορεί η θρησκεία να γεννήσει τη βία;»)

*Αφού η λογική  δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια θεός, πώς συμπεραίνει την ύπαρξή του; Θεός σημαίνει απάρνηση της ανθρώπινης λογικής, δικαιοσύνης και ελευθερίας. Θεσμοί υποδούλωσης είναι η εκκλησία και το κράτος. (Μιχ. Μπακούνιν, Θεός και Κράτος, 1882)

*Το ανθρώπινο μυαλό είναι δημιουργός παράλογων  εννοιών και  πιο παράλογη είναι ο θεός. Οι θρησκείες έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην ανθρωπότητα (Ζοζέ Σαραμάγκου,  Πορτογάλος συγγρ., Νόμπελ λογοτ. 1998) 
   
*Όλες οι εποχές μαρτυρούν πόσο επικερδής ήταν  ο μύθος του Χριστού …Πλουτίσαμε όλοι με αυτόν (Πάπας Λέων Ι΄)

Οι Ηγέτες της Εκκλησίας ούτε στην αξιοσύνη στηρίζονται ούτε στην τύχη, μόνο στους θεσμούς της θρησκείας…. Έχουν κράτη που δε χρειάζεται να υπερασπίζονται, υπηκόους που δε χρειάζεται να κυβερνήσουν και εξουσίες που κανείς δεν αμφισβητεί. Κανείς από τους υπηκόους, όπως και να τους φέρονται οι Ηγέτες, δε σκέπτεται να φύγει από την εξουσία τους. Μόνο οι θρησκευτικοί Ηγέτες είναι ασφαλείς και ευτυχείς». (Μακιαβέλι, Ο Ηγεμών)

Οι Σημίτες και Αιγύπτιοι, που παρήκμαζαν επί αιώνες, παρ' όλη την αρχαιότητα τού πολιτισμού τους, στάθηκαν ανίκανοι να προσφέρουν στους Έλληνες κάτι παραπάνω από μερικές χειρωνακτικές τεχνικές, κακόγουστα εργαλεία, απαρχαιωμένα στολίδια, αποκρουστικά φετίχ κι ακόμα πιο αποκρουστικές θεότητες» (Ulich von Wilamowitz-Moellendorff, 1884).

*Όλα τα θεμελιώδη του χριστιανισμού, μίσος προς τα εγκόσμια, φόβος μπρος στην ομορφιά και τον αισθησιασμό, θεμελίωση ενός επέκεινα για τη συκοφάντηση του ενθάδε,  νοσταλγία του μηδενός… αποτελούν την πιο επικίνδυνη, φρικαλέα μορφή βούλησης για παρακμή, σημάδι προχωρημένης αρρώστιας, εγγενές της εκμηδένισης ένστικτο, αρχή κατάπτωσης, εξευτελισμού... (Νίτσε, «Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου»)

*Οι χριστιανοί αποσπούν το πνεύμα από το σώμα και αυτό το ευνουχισμένο ον το κάνουν θεό τους. Ο άνθρωπος χρειάζεται ως ιδανικό, ακέραιο και σκεπτόμενο άνθρωπο. Η φύση είναι αιώνιο ον χωρίς προέλευση. Ο άνθρωπος εξαρτάται από αυτήν. Οι εντυπώσεις που προκαλεί μπορούν να γίνουν κίνητρα λατρείας. Θρησκεία είναι η παιδική ηλικία της ανθρωπότητας (Λ. Φώυερμπαχ).   

*Η μεταφυσική  είναι πηγή σφαλμάτων και παρανοήσεων. Αποξενώνει τον άνθρωπο από τις πραγματικές ανάγκες του.(Ντέιβιντ Χιουμ, 1711-1776, Φιλοσοφία της Λογικής) 

 Ανώνυμα σχόλια 
*Οι Έλληνες καλλιέργησαν συνείδηση ελευθερίας, οι Εβραίοι υποταγής και φόβου.
*Τα φόβητρα της θρησκείας είναι μεγαλύτερα από την παρηγοριά που προσφέρει.
*Αν υπάρχει θεός και  παρεμβαίνει στο Σύμπαν, είναι παρατηρήσιμος.
*Αν δεν ελπίζεις σε κάτι, δεν  φοβάσαι να το χάσεις.
*Αν ο θεός είναι υπεύθυνος για σεισμούς, λιμούς, λοιμούς κλπ,  η Εκκλησία, θα έπρεπε ως νόμιμη εκπρόσωπός του να καταβάλει στα θύματά του αποζημίωση. 
*Ο Θεός των θρησκειών της Βίβλου είναι απάνθρωπος γενετιστής. Για να διαλέξει ένα μικρό αριθμό τυχερών που θα σώσει, καλλιεργεί δισεκατομμύρια ανθρώπων, που πέρα από την καθημερινή τους δυστυχία είναι καταδικασμένοι στην αιώνια κόλαση.
*Η εξέλιξη ή ο Θεός θυσιάζουν δισεκατομμύρια αθώα πλάσματα μέσα στο δαιμονικό εργαστήρι της ζωής. 
*Στις κραυγές της αγωνίας των ανθρώπων που βασανίζονται και δολοφονούνται, ο θεός παραμένει κουφός και ασυγκίνητος.
*Πώς μπορεί να υπάρχει διάβολος και αμαρτία, αν ο ίδιος ο θεός δημιούργησε όλα τα όντα; Πώς γίνεται να υπάρχει το κακό, αν ένας τέλειος θεός έπλασε και κυβερνά τον κόσμο;
*Οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι, αλλά ζουν σαν σκλάβοι. Γεννιούνται ίσοι αλλά δε μεγαλώνουν σαν ίσοι Κάθε  θρησκεία συμβάλλει σ’ αυτή την καταπίεση και εξαθλίωση.
*Ο χριστιανισμός υποκαθιστά τη γήινη ζωή με μια ουτοπική. Υποδουλώνει τη σκέψη, καλλιεργεί την απάθεια για όσα συμβαίνουν και τις φαντασιώσεις για όσα είναι αδύνατο να συμβούν. Εθίζει στο να θεωρεί κάποιος σοφία την ανοησία και σωτηρία την καταστροφή.
*Πίσω από τα περί αγάπης ρητά συναντάς ιδιοτέλεια. Πίσω από την ταπεινοφροσύνη, υποκρισία.
*Η δουλοπρέπεια και η περιφρόνηση των εγκοσμίων που διδάσκει η Εκκλησία έκανε το Βυζάντιο να πέσει στα χέρια ενός αγροίκου λαού. Καταδίκασε την Ελλάδα σε υποδούλωση για πάνω από 400 χρόνια κι ακόμα την κρατά δεμένη στο παρελθόν. 
*Η Εκκλησία χωρίζει τον άνθρωπο σε ψυχή και σώμα και δίνει προτεραιότητα σ’ αυτό που ονομάζει ψυχή.  Θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα πηγάζει από την ψυχή, ενώ αυτή καθορίζεται από την ιδιαίτερη βιολογία κάθε ανθρώπου. Θεωρεί την ψυχή πηγή των συναισθημάτων αγνοώντας την προτεραιότητα του σώματος στην παραγωγή και έκφραση του ψυχικού  κόσμου.   
*Αν ήταν  θεόπνευστη η διδασκαλία του Χριστού, γιατί  ο Θεός αφήνει να διαστρεβλώνεται; Αν ενδιαφερόταν να έχουμε κοινή αντίληψη γι’ αυτόν, θα εύρισκε  τρόπο να μας πει κάτι πειστικό και ανθεκτικό στο χρόνο για τον εαυτό του. Όμως η Βίβλος που θεωρείται ως ο Λόγος του  είναι γραμμένη από αγνώστους και έχει υποστεί κατά καιρούς διορθώσεις και αλλοιώσεις. Ο Ιησούς δεν άφησε γραπτή διδασκαλία (γνώριζε άραγε γραφή;). Η διδασκαλία των ευαγγελίων είναι αντιφατική και ανεφάρμοστη. Παρουσιάζει το σχετικό ως απόλυτο και το επιβάλλει με απειλές και κατάρες. Έπρεπε να καλλιεργηθούν οι επιστήμες για να βελτιώσει ο άνθρωπος την καθημερινή του ζωή και ν’ αποκαλύψει ότι η θρησκεία του δίδαξε το λάθος ως υπέρτατη αλήθεια
*Αν παρατηρήσεις τη ζωή και τη συμπεριφορά των θρησκευτικών ηγετών καταλαβαίνεις ότι η θρησκεία γι αυτούς είναι μόνο δεκανίκι εξουσίας και τροφή για το αναλώσιμο ποίμνιο, που έχει ανάγκη από μεταφυσικές παρηγοριές και ελπίδες. Οι οπισθοδρομικές συνήθειες που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά είναι για τα ιερατεία χρυσωρυχείο. Γαντζωμένα σ’ αυτή την πηγή πλουτισμού και κύρους  κατοχυρώνουν το επάγγελμα που ασκούν με θεολογικά επιχειρήματα, όμως αυτά που κηρύττουν ούτε οι ίδιοι  τα πιστεύουν. Το τι λένε είναι θέμα μάρκετινγκ. Όσο καλύτερα πλασσάρουν  το εμπόρευμα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη. Αν ο θρησκόληπτος λαός ξυπνήσει από τη νάρκωση, το οικοδόμημά τους θα καταρρεύσει.
*Η εξάπλωση του χριστιανισμού προκάλεσε κύμα συκοφάντησης και διωγμών των Εβραίων εξαιτίας της δυσφήμισης τους από τα ευαγγέλια, τα αγιοπατερικά κείμενα, ιδίως του Ιωάννη Χρυσόστομου και την υμνογραφία. Αντί όμως οι Εβραίοι να εκλείψουν, ανέπτυξαν αξιοθαύμαστη αντοχή. «Ο μεγαλύτερος ευεργέτης των Εβραίων ήταν ο αποτυχημένος Ραββίνος Ιησούς Χριστός. Μέσα σε 18 αιώνες αποβλάκωσε τόσο τη Λευκή Φυλή, που οι Εβραίοι κυριάρχησαν το 19ο αιώνα σε κάθε τομέα! Την εποχή του οι Εβραίοι ήταν ασήμαντοι κτηνοτρόφοι και οι Ελληνο-Ρωμαίοι κυρίαρχοι του Κόσμου. Είκοσι αιώνες αργότερα, οι Εβραίοι έχουν πάρει τα μισά Νόμπελ, ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα κι ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις»… Αυτά τα λόγια αποδίδονται στον Άγγλο εβραϊκής καταγωγής Βενιαμίν Ντισραέλι (1804-1881), πρωθυπουργό της βασίλισσας Βικτωρίας και υπερασπιστή των τουρκικών συμφερόντων στο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78. Στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878) πέτυχε την αναχαίτιση της ρωσικής επέκτασης προς την Τουρκία και σε αντάλλαγμα ο σουλτάνος παρέδωσε την Κύπρο στους ΄Αγγλους. Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να μας είναι απεχθής για τη στάση του απέναντι στα ελληνικά ζητήματα, όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αλήθεια στα λόγια του –αν όντως έχουν γραφτεί από αυτόν-.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα